Магията на майчините думи – най-силната магия в живота на

...
 Магията на майчините думи – най-силната магия в живота на
Коментари Харесай

Магията на майчините думи

 Магията на майчините думи – най-силната магия в живота на детето. Магия, която лекува и въодушевява. Когато започнахме борбата за по-големия ни наследник, един психиатър ни направи голям подарък. Той ни описа за опит, извършен някъде в Англия. Майките на заболели деца всяка нощ провеждали елементарен обред. След като детенцето заспи, те изчаквали дейната фаза на съня – след към 15 минути, и започвали да приказват на децата с елементарни думи: „ Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се веселя, че си мой наследник. Ти си най-хубавото дете на света… “

 Впоследствие се открило, че тези деца, получаващи майчините думи на обич, оздравявали доста по-бързо спрямо други деца с сходни диагнози. Веднага започнахме да го прилагаме. За разлика от всички лечения, тази е елементарна, безвъзмездна и постоянно осъществима. Най-напред започнах да споделям същите думи, само че след това започнах да върша мои лични импровизации. Минаха към този момент пет години, само че аз и до през днешния ден не преставам да нашепвам такива думи на моите момчета. На всеки от тях и съвсем всяка нощ. Трудно ми е да приказвам за съответни резултати, само че Дани към този момент няма аутизъм. И аз съм сигурна, че моите нашепвания изиграха своята роля. Но има още нещо, което би трябвало да кажа – магията работи и в двете направления! И майката, и децата получават нещо огромно и значимо.

 Усещане за непосредственост
Това възприятие не може да се съпостави с нищо друго. На колкото и години да са децата, когато спят те наподобяват на дребни ангелчета. През деня не постоянно е допустимо просто да ги прегърнеш или да ги подържиш в ръце. Но нощем аз прегръщам всеки от тях, приказвам му за нещата, които са значими за нас… И чувствам по какъв начин нашата непосредственост укрепва.

 Индивидуално внимание
През деня, даже и да играем, да поддържаме връзка или да се храним, ние сме всички дружно. А нощем аз отстранявам персонално внимание на всяко от децата ми, имам разнообразни думи за всяко от тях… нещо, което желая да кажа навръх това дете.

 Мога да кажа нещо значимо, което денем може и да не бъде чуто
Всеки ден е друг. Понякога децата, живеейки в своя свят, получавайки обилие от информация, може и да не се държат напълно добре. Което малко усложнява общуването посред ни. А когато вечер им шушукам в ухото какъв брой ги обичам и какъв брой се гордея с тях, всичко остава в предишното. Всички кавги, забележки и недоразумения изчезват.

 Детето усеща любовта
Някъде прочетох, че е добре на децата по-често да се споделят изречения от рода на: „ Знаеш ли, в случай че можехме да избираме, от всички деца на света щяхме да изберем тъкмо теб! “ Спомням си, когато за пръв път споделих това на един от синовете ми, той изпадна във екстаз и учудване по едно и също време. Цял ден ходеше и повтаряше: „ Какво, в действителност ли мен? “ И защото той е изключително разговорлив, от своя страна непрестанно говореше, че той също би избрал нас за родители и безусловно – своите братчета.

Добра майка и добър преподавател - допустимо ли е?

Възпитателните правила на една майка-милионер

Разбрах какъв брой е значимо за децата да усещат, че са специфични, че са значими и нужни – и то тъкмо такива, каквито са. Сега, това изречение, дружно с „ А през днешния ден споделих ли ти какъв брой те обичам? “ участват непрекъснато в живота ни.

 Всяка майка може да избере своите вълшебни изречения
Но е значимо да се настроите за тях, да методите към този дребен обред със сърце, а не на тичешком. Най-сложното се случва от вътрешната страна. За да бъдат думите вълшебен, вие би трябвало да ги заредите с тази магия. А зарядът, който е нужен на децата ни, се намира в сърцето ни. Понякога, с цел да кажеш тези елементарни думи, на първо време би трябвало да кажеш нещо сходно на своите родители (поне в сърцето си).

 Познавам едно момиче, което по време на първия си сеанс плачеше над спящото си дете – поради своята лична болежка от детството си. Но магията тъкмо по тази причина е магия – с цел да лекува! В това число и нашите, майчини сърца. Сеансът не би трябвало да е дълъг. От 3 до 5 минути са задоволителни, само че доста прочувствено наситени минути. Правете това лека-полека, с дребни стъпки, само че постоянно. И не забравяйте да произнасяте такива изречения и денем, просто по този начин, апропо, без мотив. Това са думите, които децата ще запомнят за цялостен живот. И тъкмо тях ще си спомнят години по-късно. Магията на майчините думи е постоянно на ваше разположение. Не коства нищо. Просто би трябвало да изчакате вашето дете сладко да заспи и да му прошепнете нещо важно…

„ Обичам те. Гордея се с теб. Ти си най-прекрасното дете на света… “ Какво може да бъде по-силно и вълшебно от такива думи, излезли от сърцето на една любяща майка…

Инфо: www.diana.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР